A helyes otthoni hajápolás rejtelmei

Te tisztában vagy a hajápoló termékek használatának pontos sorrendjével, azzal, hogy miután, mit és miért kenünk a hajunkra?
Pontosan mi mire való, illetve melyik összetevő az, amely hasznos a hajadnak és mi az, amit mindenképp kerülnöd kellene, mert csak árt neked és több kárt okoz, mint hasznot?
Könnyű elveszni a drogériákban/online webshopokon/különböző hajápolási butikokban található tengernyi termék és összetevő között. Sokszor az a vége, hogy már minden mindegy alapon lekapunk valamit a polcról, hiszen „Elfogyott otthon a sampon, kipróbálnék valami újat.” vagy „Most épp ez van akcióban!” avagy „Úgyis minden sampon és balzsam ugyanazt tudja.”
Nem, nem minden sampon tudja ugyanazt, nem minden sampon ideális minden hajtípusra, ami a barátnődnek bevált és csodálatosan gyönyörű lett a haja, amikor legutóbb láttad a születésnapi bulin, lehet, hogy neked nem fogja lenyűgözővé varázsolni a hajad, sőt elnehezíteni, szárítani, vagy épp zsírosítani fogja azt.
Kezdjük a samponokkal, hiszen elvégre hajmosáskor is az az első flakon, amihez nyúlunk.
A samponokat alapvetően három különböző csoportra osztjuk: normál, zsíros és száraz hajra kifejlesztett samponok, ezen felül léteznek a különböző fejbőrproblémákra kifejlesztett samponok, mint korpásodás, hajhullás, zsíros fejbőr, ebbe a kategóriába tartoznak például a MY.ORGANICS The Organics samponjai és egyéb fejbőrkezelő és hajápoló termékei.


Mi is a különbség, ha egyáltalán van különbség.
A sampon elsődleges feladata, hogy tisztítson, emellett kinyissa a cuticulát, előkészítse a hajat a tápanyagok befogadására.
A normál sampon, azaz a hagyományos standard sampon, amelyre az van írva, hogy „normál hajra” alacsony felületaktív anyagtartalommal és alacsony viszkozitással rendelkezik.
A zsíros hajra kifejlesztett sampon magasabb felületaktív hatóanyagtartalommal rendelkezik.
A száraz hajra való sampon pedig kizárásos alapon alacsonyabb felületaktív hatóanyagtartalommal bír, ellenben több szilikon, olaj és fehérje található bennük.

Szilikon?! Tényleg annyira ördögtől való lenne a szilikon, amennyire manapság mumussá vált?
A válasz rövid, egyáltalán nem! Nem kell rögtön a szívünkhöz kapnunk, amikor ezt a szót olvassuk az INCI listán.

Miért? Itt is fontos, hogy különbséget tegyünk vízben oldódó és vízben nem oldódó szilikonok között, amelyeket az adott termék tartalmaz. Az utóbbit valóban érdemes kerülnünk, hiszen egy láthatatlan réteget képez a hajszálakon, amely hosszútávon azt eredményezi, hogy semmilyen jótékony hatóanyagot nem fogunk tudni a hajba juttatni, képtelen lesz a befogadásra, amely eredményeként azt fogod tapasztalni, hogy a hajad száraz, erőtlen és töredezett lesz. A hab a tortán pedig egy esetleges hajfestés során tör felszínre, amikor erőteljes kémiai reakciókat okozhat, ami egyúttal egy sikertelen hajfestést jelent.
Következő lépés a balzsam. Vagy a maszk, vagy esetleg a leave-in?
A samponnal történő mosás, majd kiöblítés után a soron következő lépés a hajmaszk, melyet terméktől függően, de nagyjából 5-15 percig a hajon hagyunk.
Miért előzi meg a maszk a balzsamot?
A maszk feladata, hogy intenzív hatóanyagokat juttasson a hajszerkezet belsejébe, a cuticulát a kondicionálóval, azaz a balzsammal zárjuk.
A maszkok viszonylag magas pH-ja teszi lehetővé, hogy a hatóanyagok valóban mélyre tudjanak jutni és be is tudjanak épülni a hajszerkezetbe, egy hatásos, minőségi, igényes kondicionáló olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hatására zárja a hajszerkezetet/ zárja a cuticulákat és mint egy kagyló magában tartja a jótékony hatóanyagokat.
Helyes sorrend és alkalmazás mellett a haj belseje táplált, regenerált lesz, a „kérge”, azaz a külső része pedig ragyogó, puha és sikamlós lesz.
A sampon-maszk-balzsam hármasa után következnek a leave-in termékek, azaz a hajban maradó hajápoló termékek.
Miért fontos használnunk bármi ilyesmit?
Hajszárítás során különböző hőhatások érik a hajszálainkat, amelyek roncsolni és szárítani képesek azt, illetve vizesen fésüljük, kibontjuk, amely azt jelenti, hogy a hajunk leggyengébb állapotában tesszük ki a legnagyobb kihívásnak.


A leave-in termékek legnagyobb előnye az a komfortérzet, amit a használatuk során érzünk, azaz, hogy hajunk puha, gubancmentes és vizesen fésülés során a hajszálak sikamlósak ezáltal megszűnik a fájdalmas, roncsoló hajkibontás.
A kulcs tehát a megfelelő termékek megfelelő alkalmazása és kombinálása, az igazit megtalálni sosem könnyű és előfordul az is, hogy tévutakra téved az ember, azonban a SEXY HAIR, mint egy lámpás mutatja az utat a tökéletes hajkorona felé.

Similar Posts